Латино танци и музика

Музикални новини, класации и още ....
Потребителски аватар
Qna
Редовен
Редовен
Мнения: 776
Регистриран на: пон апр 18, 2005 07:05
Местоположение: София и понякога Златоград :)
Контакти:

Латино танци и музика

Непрочетено мнениеот Qna » вт фев 06, 2007 22:41

ТАНГО
Под танго се разбира видът музика, песен и танц, възникнал през втората половина на 19 век в средите на простолюдието в Буенос Айрес (Аржентина) и Монтевидео (Уругвай), който с течение на времето и с усъвършенстването си добива по-висок социален статус и огромна популярност на няколко континента. През 1902-а в Париж вече има 100 школи, в които се учи танго, а десетина години по-късно танцът е абсолютен хит в международната столица на модата и съответно - в Европа. В днешно време е разпространен по цял свят (особено споменаване заслужават Япония и Финландия). Клубовете и събиранията, на които се танцува, се наричат милонга. Изображение
САМБА
Самба е вид латиноамерикански танц. По своя произход танцът е африкански, но е развит в последствие в Бразилия. Музика за самба има характерен ритъм, създаван от барабани и маракаси и обикновено има 50-52 такта в минута (размер 4/4).

Португалските колонизатори внасят през 17-18 век. в Бразилия много роби от Ангола и Конго, които донасят и своите танци. Постепенно висшето общество възприема тези танци, като ги модифицира да бъдат танцувани в затворен хват и се оформя танц наричан Zemba Cueca. По-късно се нарича с името Mesemba – грациозен бразилски танц. Той се смесва и с други бразилски танци, пренася се в Европа през 1925г., и се възприема името Самба.
В Бразилия танцът е много популярен като ежегодно по време на карнавалите се организират състезания между отделните школи по самба. Характерно облекло са бикините, диадемата с много разноцветни пера и златисти или сребристи обувки на висок ток.

Изпълнява се от жени, по време на карнавалите, тъй като може да се танцува на място и не е необходим партьор.
Изображение
Ча-ча
Ча-ча-ча е ритмичен латиноамерикански танц, който става популярен през 40-те години на миналия век и е разновидност на мамбо. Основната стъпка се нарича шасе (chasse). При танцуване се брои на ча-ча раз-два-три... Танцът се играе от двойка (кавалер и дама). Танцува се насечено, а пръстите и възглавничките на краката сякаш пробиват пода.
И да допълня нещичко.. повечето танцьори, дори треньори правят грубата грешка и при броене броят: раз, два, три ча-ча-ча... така нарушават такта и хората си създават грешно мнение за самия танц, защото по този начин се бърка бързината! Брои се ето така: два, три ча-ча-ча !!!
Изображение
Румба
Румба е най-бавният танц сред латиноамериканските танци, наричан „танцът на любовта“. По време на танца партньорите извършват хактерни, сложни, но и много красиви фигури и стойки. В състезателните танци румба се смята за почивката между другите ритмични латиноамерикански танци.Танцува се винаги трети подред. На музиката се брои: два-три-четири-раз, "раз" се пропуска,като стъпка,той служи за "удължаване" на самия танц,което води до усещане за продължителност,нежност и пълнота в движенията.
Изображение

Пасо Добле
(исп. "Paso Doble" - "две стъпки") е испански танц, имитиращ корида.

Пасо добле е бил един от многото испански народни танци, свързани с различни аспекти на испанския живот. В частност пасо добле е с посветен на боевете с бикове. Танцьорите на пасо добле представят матадора и неговия плащ и характера на музиката съответства на процесията преди коридата. Ролята на плащта най-често играе жената. Размерът на такта е 2/4 или 6/8.

За първи път боя с бикове се появил на остров Крит, но чак в началото на 18 век започнали да се провеждат в Испания. Танцът за първи път е изпълнен във Франция през 1920 г, и през 40-те години на 20 век станал популярен във висшето парижко общество, поради което и много стъпки и фигури имат френски наименования.

Основното отличие на пасо добле от другите танци е позицията на торса -танцува се с повдигнати гърди, широки и отпуснати рамена и фиксирана глава. Хватът е по-висок от стандартният и се осъществява лек контакт между бедрата на танцуващите. При някои движения главата е наклонена напред и надолу. Различните движения могат да се интерпретират като битка между два бика.
Изображение

Джаив
Джайв е състезателен танц, смятан за най-ритмичният, атрактивният и привличащ погледа. Това е последният танц в програмата на латиноамериканските танци. Той е определящ при оценяването на двойката, понеже съдиите разбират дали танцьорите са изморени, а ако те са бодри и пълни с енергия, това означава, че са добре подготвени и най-често биват допускани до следващия финал.
Изображение
Куикстеп
За година на създаването му се счита 1923г. До 20-те години на миналия век оркестрите изпълнявали фокстрот в темпо около 50 такта за минута. Скоро обаче те започнали да изпълняват фокстрота в по-бързо темпо, преминавайки от отностително спокойния в музикално отношение 19 век към бързата музика на 20в. Умеещите да танцуват фокстрот обаче вече не успявали да танцуват със заучените от тях движения и се наложило да се измислят нови. В програмите започнали да предупреждават любителите на "сегашния фокстрот", че ще се изпълнява "quick-time-foxtrot", понякога "quick-time-steps" и, накрая останало краткото - "quickstep". "Старият фокстрот" бил осъвременен -в него били добавени елементи от популярните по това време танци -"Shimmy" и "Black bottom".

Съвременните движения на куикстепа, въпреки че първоначално са произлезли от фокстрота, сега значително се различават. Куикстепът заиствал фигури от съществуващите по това време стандартизирани модерни танци, като ги модифицирал и адаптирал за изпълнение върху суингова музика с темпо 200 удара в минута. Куикстепът се характеризира с ритъма "бавно, бавно, бързо, бързо" (slow, slow, quick, quick). Негова особеност са бързите, къси стъпки с разнообразно издигане и спускане.

Взето от „http://bg.wikipedia.org


Ето и една колекция музика за салса: http://store1.data.bg/psy/Quality%20Salsa/

Латино Хитове : http://store1.data.bg/nedjin/mp3/latino/
Ибрахим Ферер: http://store2.data.bg/sonyctemple/Jazz/ ... 0Hermanos/

Aко някой се интересува от този вид спорт и музика да пита. Мога да кача и още музика.Песни на Талия, Кафе Латино (групата), и още много ;)
"Ако ти живееш 100 години, аз искам да живея 100 години без 1 ден, така че никога да не живея без теб..." (Мечо Пух)
*Think Pink*

Потребителски аватар
misho
Конзолен тип
Конзолен тип
Мнения: 507
Регистриран на: вт юни 10, 2003 21:47
Име: Михаил Пелтеков
Местоположение: Златоград
Контакти:

Непрочетено мнениеот misho » вт фев 06, 2007 22:45

:)

Потребителски аватар
Qna
Редовен
Редовен
Мнения: 776
Регистриран на: пон апр 18, 2005 07:05
Местоположение: София и понякога Златоград :)
Контакти:

Непрочетено мнениеот Qna » вт фев 06, 2007 22:47

Не се смей, че последния път ми се правеше, че не можеш да танцуваш а МОЖЕШ особено валс и ме издразни!
Разбери и ти и всички останали, които са на твойто мнение, че няма нищо лошо ;)
"Ако ти живееш 100 години, аз искам да живея 100 години без 1 ден, така че никога да не живея без теб..." (Мечо Пух)
*Think Pink*


Върни се в “Музика”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост