Пътят за Гърция

Новини, съобщения и всичко около град Златоград и неговите трудови хора.
Ana
Минаващ
Минаващ
Мнения: 13
Регистриран на: чет мар 15, 2007 19:32
Контакти:

Пътят за Гърция

Непрочетено мнениеот Ana » пет мар 23, 2007 20:17

Изграждането и отварянето на пътя са много важни за Златоград.Мисля,че си заслужава да обсъдим плюсовете и минусите.
Plamene,можеш ли да намериш и публикуваш въпроса на Мария Капон и отговора на министър Калфин?Моля да посочиш и друга ОФИЦИАЛНА информация,ако имаш!

Потребителски аватар
badboy_Bg
ценител
Мнения: 138
Регистриран на: вт юни 10, 2003 21:37
Име: Симеон Джамбазов
Местоположение: Златоград, София
Контакти:

Министър Ивайло Калфин на посещение в гр.Смолян

Непрочетено мнениеот badboy_Bg » съб мар 24, 2007 10:17

Министърът на външните работи Ивайло Калфин е на официално посещение в гр. Смолян във връзка с инициативата на местните власти за трансгранично сътрудничество с община Драма в Република Гърция. Местните власти от двете страни на границата настояват за възстановяване на трансграничния път Смолян-Арда-Паранести-Драма и за откриване на туристически граничен контролно - пропускателен пункт. Такова предложение е внесено от община Смолян в няколко министерства, сред които е и Министерството на външните работи.

Калфин ще се срещне с кметове, кметски наместници и местното население по трасето на новоизграждащата се транспортна връзка между гр. Златоград и Република Гърция.

news.bg
Love me,cause inside i'm slowly dyin,..Call me,don't you know that my heart is cryin..

MoranDI rulz;)

plamen
Новак
Новак
Мнения: 209
Регистриран на: чет юни 26, 2003 20:24
Местоположение: Златоград
Контакти:

Непрочетено мнениеот plamen » вт мар 27, 2007 23:42

От посещението на министър Калфин в Златоград няма сензации. Както бе анонсирано по някои вестници и САТ ТМ, е направено предложение за нова спогодба за граничните пунктове "Златоград- Термес" и "Аврен- Митриски". Смолянчани лобират за "Арда-Паранести".
Калфин е заявил тези пунктове са по-лесно реализуеми, не изискват сериозни капиталови инвестиции, ще бъдат с местно значение и през тях няма да има превоз на стоки. За сметка на това биха могли да се отворят много по-бързо от Маказа и Рудозем.

Ana
Минаващ
Минаващ
Мнения: 13
Регистриран на: чет мар 15, 2007 19:32
Контакти:

Непрочетено мнениеот Ana » ср апр 25, 2007 17:10

Благодаря на редактора на "Златоградски вестник" и на администраторите на форума за информацията.

Отварянето на границата е една от малкото теми,по които има толкова голям консенсус между златоградчани.Иначе напълно вярно е,че докато за Неделино точен е девиза "Няма начин да няма начин", то за Златоград важи "И да може,не може!". Тъжно,но трябва да си признаем,че много от пречките си ги създаваме сами.

plamen
Новак
Новак
Мнения: 209
Регистриран на: чет юни 26, 2003 20:24
Местоположение: Златоград
Контакти:

Непрочетено мнениеот plamen » нед апр 29, 2007 09:44

Абсолютно съм съгласен, че въпроса с отварянето на границата обединява златоградчани. Това е една дългогодишна мечта, датираща с конкретни документални стъпки и решения от 1992 ( когато излиза първото решение за ГКПП "Златоград-Рудозем") и която надявам се скоро да бъде реализирана.
Но трябва да се извървят и допълнителни стъпки, въпреки декларираната двустранна готовност на местно и регионално ниво.

Във връзка с питането на народния представител Малия Капон до министър Калфин от м.март тази година за пункта с Гърция край Златоград и пътната отсечка "Златоград-Термес", получих от г-жа Капон сканирано копие от отговора на министъра от 13 март 2007, (преди посещението си в Златоград) . В него се казва:
" Във връзка с постъпилия от Вас въпрос, относно строителството на пътна отсечка Златоград - Термес и изграждането на КПП на границата с Гърция, бих искал да Ви информирам за следното:
- Република България и Република Гърция са заявили на високо ниво своята готовност за изграждане и разширяване на трансграничната инфарструктура, свързваща двете държави.
- Въпросът за разкриване на граничен преход с Република Гърция( РГ) в района на Златоград бе поставен от мен на среща с министъра на въшните работи на РГ г-жа Дора Бакояни. Този въпрос е бил засегнат и на най-високо ниво по време на официалното посещение на президента на РГ Г-н Карлос Папуляс в България ( 12-14 февруари 2007) . Очакваме отговора на гръцката страна."
В отговора е посочена готовността на Министерството на външните работи да съдейства за разкриване на граничен преход между България и Гърция по направление Златоград- Термес.

На тези, които желаят, бих могъл да изпратя целия отговор на министър Калфин до г-жа Капон в сканиран файл.

Skakaleca
Минаващ
Минаващ
Мнения: 19
Регистриран на: чет май 31, 2007 15:19
Местоположение: ЗЛАТОГРАД
Контакти:

Непрочетено мнениеот Skakaleca » чет май 31, 2007 16:07

Ana, неотдавна ти подхвана темата за изграждането на пътя до връх "Костадин" и ползите от него. Мислех си, че тя ще е много интересна за всички които четат форума, особено след проведения трансграничен събор на 26 май, но не се получи. Все пак аз съм сигурен, че доста хора не само от Златоград, но и от цялата околност/Неделино, Мадан, Смолян и т.н/ се интересуват от това което се случва до браздата.
Позволявам си да споделя моето мнение, че самото започване на пътя към Гърция промени ходът на събитията, но разбира се е необходимо да се попромени мисленето и на хората. Само думи не са достатъчни и в тази връзка моите уважения и възхищение към начинанието на кмета на общината г-н Чаушев. Единствено неговото незабавно действие и непоколебимост за започването на пътя, може да промени досегашният застой. На нашия град беше необходима такава дълбока, реалистична, незабавна и драматична перспектива, която променя нещата и накара в реалността да се появят надежди, в които хората почти невярваха.
Убеден съм, че Златоградчани ще откриваме новите хоризонти именно в хода на напредъка на тази прекрасна и далновидна инициатива.
Живей добре, а не както другите те учат


Върни се в “Новини”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост