22 март 2009 Световен ден на водата

Новини, съобщения и всичко около град Златоград и неговите трудови хора.
my frend
Новак
Новак
Мнения: 61
Регистриран на: пет ное 07, 2008 01:10

22 март 2009 Световен ден на водата

Непрочетено мнениеот my frend » нед мар 22, 2009 12:25

22 март 2009 Световен ден на водата

Световният ден на водата се чества с цел увеличаване на запознатостта и действие за привличане на вниманието към проблемите на повече от 1 милиард души по света, които нямат достъп до чиста и безопасна питейна вода. Денят се чества от 1993 г. насам на 22 март и е насрочен през 1992 г., когато Генералната асамблея на ООН приема резолюция. Денят е предложен на Конференцията за околната среда и развитието (UNCED), проведена през 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия. Всяка година една от агенциите на ООН, занимаващи се с проблемите на водата, поема инициативата да промотира и координира международни дейности за Световния ден на водата.

Под ръководството на Отдела по икономически и социални въпроси (UN DESA) към ООН през 2005 г. е отбелязано началото на ”Второто международно десетилетие за действие относно водата”, наричано още “Десетилетие 2005-2015 Вода за живот”. На всеки три години (от 1997 г. насам) Световният воден съвет привлича хиляди участници в Световния воден форум в седмицата на Световния ден на водата. С всяка изминала година броят на дейностите, свързани със Световния ден на водата, се увеличава. Въпреки това той е сравнително малко известен дори и с подкрепата на ООН и различни неправителствени организации.
• Като отбелязваме Световния ден на водата, 22 март, ние трябва да си припомним, че водата е най-скъпоценния ресурс, жизненоважен за нашия живот през всеки един ден, за нашата икономика и за околната ни среда. Но за милиарди хора, повечето от които принадлежат на бедните слоеве на обществото, водата е и въпрос на оцеляване. Днес все още 1,1 милиарда души на планетата нямат достъп до безопасна питейна вода, а повече от 2,4 милиарда са без адекватна канализация.
• Тази скандална ситуация съществува въпреки огромният напредък осъществен по време на международното десетилетие на водата и канализацията (1981-1990) за посрещане основните нужди на хората.
• Достъпът до канализация е основно човешко право, което защитава здравето и достойнството на човека. Всеки индивид заслужава да бъде предпазван от болести и други здравни рискове, на които е изложен при лоша канализация. Децата, които са най-уязвими жертви на тези заплахи, заслужават по-добра среда и по-висок стардарт на живот съгласно Конвенцията за защита правата на децата.
• По време на международната конференция по Прясната вода в Бон на 03.12.2001, Съветът за сътрудничество стартира кампанията WASH – глобално усилие за застъпничество на повече от 1400 членове работещи в повече от 140 страни, за мобилизиране на политическа подкрепа и действия за поставяне край на този скандал и страданието на бедните хора. Специален акцент се поставя на подкрепа за глобална цел в канализацията – намаляване наполовина на броя на хората без канализация до 2015 г. Без постигането на адекватна канализация не могат да бъдат постигнати целите за постигане на по-високи здравни цели.
• Необходими са революционно мислене и приемане на нова концепция за постигане промяна на отношението и поведението на тези, които са в плен на подходите за вземане на решения отгоре-надолу и на традиционната политика за управление на водите. Ние знаем от опит, че чистата вода сама по себе си води само до подобрение към по-здравословна среда. Поддържането на добра хигиена трябва да се признае за отделен проблем, който търси своето решение, а адекватната канализация и чистата вода са неразделни съпътстващи елементи. Докато всеки от трите елемента има своя здравен ефект, то комбинираното им въздействие има далеч по-голямо влияние.
• Като отбелязваме Световния ден на водата, ние отправяме апел към всеки индивид, който е в позиция да повлияе на политиката, да работи за осигуряване на необходимите ресурси и политическа воля, да направи всичко което е по силите му, за да се преодолее една от най-големите заплахи за общественото здраве, и да се проправи пътя за икономически прогрес, социална стабилност и глобална сигурност.

Водата и културата

Световният ден на водата 2009 се вписва в десетилетието Вода за живот 2005-2015. През това десетилетие ООН си поставя за цел да реализира Целите на хилядолетието за развитие свързани с водата и канализацията.

efim
журналист
Мнения: 89
Регистриран на: пон юни 11, 2007 15:27
Местоположение: ЗЛАТОГРАД
Контакти:

МАРТЕНС: Българските десноцентристки сили да се върнат на вл

Непрочетено мнениеот efim » съб юли 04, 2009 14:11

Председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Вилфрид Мартенс, изрази днес силен оптимизъм за ново десноцентристко правителство след изборите на 5 юли 2009 г. в България. Сестринската партия на ЕНП ГЕРБ е с голяма преднина в сондажите. Осем години по-късно ГЕРБ и Синята коалиция имат реални шансове да сформират правителство начело с Бойко Борисов.

"Убеден съм, че център-дясното ще триумфира след изборите в България тази неделя. Както видяхме след европейските избори преди няколко седмици, гражданите вярват в партиите-членки на ЕНП в настоящата криза. Сигурен съм, че ГЕРБ и другите български партии-членки на ЕНП са способни да предоставят по-добро бъдеще на българите", заяви председателят на ЕНП.

"Въпреки че България се присъедини към ЕС през 2007 г., социалистическото правителство се оказа напълно неспособно да тласне страната към напредък и да осъществи истински европейски реформи. Този провал е реален факт. Сега българите искат едно отговорно и ефикасно правителство, което да успее да навакса загубеното време и да накара най-накрая хората да почувстват ползите от европейското членство на страната си. Нашето политическо семейство вярва, че ГЕРБ може да осигури по-добър живот и сигурност на българските граждани", допълни Вилфрид Мартенс.

3 юли 2009 г., Брюксел

efim
журналист
Мнения: 89
Регистриран на: пон юни 11, 2007 15:27
Местоположение: ЗЛАТОГРАД
Контакти:

В България социалистите са санкционирани

Непрочетено мнениеот efim » пон юли 06, 2009 12:52

+ Казва Жозеф Дол, председател на групата на ЕНП в ЕП:


Партия ГЕРБ спечели съкрушителна победа на парламентарните избори на 5 юли в България, осигурявайки си почти половината места в Народното събрание с общ брой 240 народни представители. Лидерът на ГЕРБ и бъдещ министър-председател Бойко Борисов обяви публично началото на преговори за съставяне на кабинет със сестринските партии от ЕНП в Синята коалиция (СДС и ДСБ) и другите политически сили в новоизбрания парламент.

Председателят на групата на ЕНП Жозеф Дол каза: "Искам да поздравя лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за разгромителната победа. Още веднъж гражданите дават доверието си на политическото семейство на Европейската народна партия за намиране на изход от настоящата криза. Групата на ЕНП е сигурна, че Борисов ще сформира силно и успешно правителство, което ще превърне България в просперираща и сигурна страна. Той е политик на конкретните действия и Европа очаква с нетърпение да види бързи и ефективни, основни реформи. Номинацията на новия български комисар от ГЕРБ е важна както за подобряване на репутацията на България, така и за засилването на влиянието на ЕНП."

Гласоподавателите санкционираха остро социалистическо-либералната коалиция, управляваща страната през последните четири години. Поради липса на административен капацитет и провал в борбата с корупцията и организираната престъпност, Европейската комисия замрази структурните фондове в основни икономически сектори в България.

Европейски парламент, Брюксел
6 юли 2009 г.


Върни се в “Новини”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост